Śniadania i kolacje Wytrawne

Chleb w jajku à la omlet

Kalorie: 620 kcal
Białko: 43,5 g
Tłuszcze: 34 g
Węglowodany: 40 g

Składniki:
Pieczywo – 60g (2 kromki chleba/kajzerka)
Cheddar/inny ser – 40g/2 plastry
Szynka z piersi kurczaka – 30g
Jaja kurze r.L – 3 sztuki
Oliwa – 5g
Pomidor – 1 sztuka
Pieprz – według gustu
Sól – według gustu
Jalapeno – według gustu.

Przygotowanie:
1. Na patelni naleśnikowej rozgrzej oliwę. Na górnej i dolnej lewej ćwiartce ułóż kromki chleba/przekrojoną na pół kajzerkę. Po prawej ułóż pokrojonego w grube plastry pomidora i chudą szynkę.

2. Gdy pieczywo lekko się zrumieni, dodaj rozbełtane jajka, doprawione pieprzem i solą. Smaż pod przykryciem na małym ogniu do całkowitego ścięcia.

3. Ścięty omlet przełóż plastrami sera, posyp marynowanymi jalapeno. Następnie natnij po środku, pomiędzy prawymi ćwiartkami i złóż na pół(prawa do lewej )…i jeszcze raz na pół, aby dodatki zamknęły się pomiędzy pieczywem.