Składniki na 4 porcje:
Pierś z kurczaka – 400g
Masło orzechowe – 120g
Makaron jajeczny – 250g
Miód – 20g
Sos sojowy – 6-8 łyżek
Papryczka chili – według gustu
Imbir – kawałek ok 5cm
Limonka – sok z 1,5-2 sztuki
Kolendra świeża – 2-3 garście
Oliwa – 20ml
Przygotowanie:
1.Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przygotuj marynatę: do połowy sosu sojowego dodaj miód, sok z limonki, starty imbir i czosnek, posiekaną papryczkę.
2. Kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z marynatą, odstaw na chwilę. Mięso usmaż na rozgrzanej oliwie.
3. W międzyczasie zabierz się za przygotowanie sosu: do masła orzechowego dodaj resztę sosu sojowego i sok z limonki, wymieszaj. W razie potrzeby dodaj gorącej wody -masło powinno nabrać konsystencji rozpuszczonych lodów.
4. Gdy kurczak będzie miękki, zdejmij patelnię z ognia. Do mięsa dodaj makaron i sos orzechowy, posyp świeżą kolendrą i papryczką chili. Składniki wymieszaj.