Obiady Health & Fitness Wytrawne

Spaghetti z tuńczykiem i fetą

Kalorie: 694 kcal
Białko: 52 g
Tłuszcze: 11,3 g
Węglowodany: 95,5 g

Składniki na 3 porcje:
Tuńczyk w s. własnym – 2 puszki po 150g(Lidl)
Feta light (10-12% tłuszczu) – 200g
Pomidory w puszce – 400g
Passata – 350g
Oliwa – 10g
Papryka – 1 sztuka
Cebula czerwona – 1 sztuka
Marchew – 1 sztuka
Bazylia świeża – 2-3 garści
Czosnek – 1-2 ząbki
Oregano – 1 łyżeczka
Tymianek – 1 łyżeczka
Pieprz świeżo mielony – według gustu
Papryczka chili – według gustu
Makaron spaghetti – 300g

Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

2. Cebulę, marchew, paprykę i chili posiekaj na dowolne kawałki, podsmaż na rozgrzanej oliwie. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty lub posiekany czosnek.
Do zeszklonych warzyw dodaj odsączonego tuńczyka, pomidory, passatę. Zagotuj, delikatnie mieszając, by tuńczyk nie rozpadł się na małe kawałki.
Do gorącego sosu dodaj zioła i pokrojoną w kostkę fetę (możesz też użyć fety light w kostkach, np. Apetina z bazylią i oregano). Gotuj przez 2-3 minuty.

3. Przed podaniem dopraw świeżo mielonym pieprzem.