Obiady Health & Fitness Wytrawne

Kurczak w sosie sojowo-miodowym

Kalorie: 746 kcal
Bia艂ko: 50 g
T艂uszcze: 13,5 g
W臋glowodany: 102 g

Sk艂adniki:
Pier艣 z kurczaka 鈥 150g
Oliwa – 10g
Papryka 鈥 膰wiartka
Cebula bia艂a 鈥 po艂贸wka
Broku艂 – 3-4 r贸偶yczki
Kapusta peki艅ska – 1-2 li艣cie
Sos sojowy 鈥 2-3 艂y偶ki
Mi贸d – 15g
Imbir 鈥 kawa艂ek ~1,5-2cm
Papryczka chili – wed艂ug gustu
Ry偶 basmati – 100g

Przygotowanie:
1. Kurczaka pokr贸j w cienkie paski/drobn膮 kostk臋 zamarynuj w po艂owie sosu sojowego i miodu.
Cebul臋 pokr贸j w pi贸rka, papryczk臋 chili w kr膮偶ki.
Sk艂adniki usma偶 na rozgrzanej oliwie.
Ry偶 ugotuj wed艂ug instrukcji na opakowaniu.

2. Po zrumienieniu mi臋sa dodaj starty imbir, pokrojon膮 w paski papryk臋, r贸偶yczki broku艂y, reszt臋 miodu i sosu sojowego.
Sma偶 do momentu, gdy warzywa zmi臋kn膮, ale pozostan膮 chrupkie.

3. Pod koniec sma偶enia dodaj kapust臋 peki艅sk膮 posiekan膮 na grube kawa艂ki, sma偶 do lekkiego zwi臋dni臋cia.

4. Gotowe danie podaj z ry偶em.