Obiady Health & Fitness Wytrawne

Kurczak w sosie sojowo-miodowym

Kalorie: 746 kcal
Białko: 50 g
Tłuszcze: 13,5 g
Węglowodany: 102 g

Składniki:
Pierś z kurczaka – 150g
Oliwa – 10g
Papryka – ćwiartka
Cebula biała – połówka
Brokuł – 3-4 różyczki
Kapusta pekińska – 1-2 liście
Sos sojowy – 2-3 łyżki
Miód – 15g
Imbir – kawałek ~1,5-2cm
Papryczka chili – według gustu
Ryż basmati – 100g

Przygotowanie:
1. Kurczaka pokrój w cienkie paski/drobną kostkę zamarynuj w połowie sosu sojowego i miodu.
Cebulę pokrój w piórka, papryczkę chili w krążki.
Składniki usmaż na rozgrzanej oliwie.
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

2. Po zrumienieniu mięsa dodaj starty imbir, pokrojoną w paski paprykę, różyczki brokuły, resztę miodu i sosu sojowego.
Smaż do momentu, gdy warzywa zmiękną, ale pozostaną chrupkie.

3. Pod koniec smażenia dodaj kapustę pekińską posiekaną na grube kawałki, smaż do lekkiego zwiędnięcia.

4. Gotowe danie podaj z ryżem.