Śniadania i kolacje

Omlet ziemniaczany z kiełbasą

Kalorie: 690 kcal
Białko: 48,5 g
Tłuszcze: 40,5 g
Węglowodany: 33,5 g

Składniki:
Kiełbasa z kurczaka (Sielska krucha) – 80g
Cheddar/inny ser – 30g
Ziemniak ugotowany – 150g
Jaja kurze r.L – 3 sztuki
Oliwa – 5g
Cebula biała – ćwiartka
Pieprz – według gustu
Sól – według gustu
Opcjonalnie inne dodatki warzywne.

Przygotowanie:
1. Kiełbasę pokrój w plastry, cebulę w piórka, podsmaż na 5ml oliwy.

2. Ugotowanego ziemniaka rozgnieć, połącz z jajkami, dopraw pieprzem i solą. Do masy dodaj lekko ostudzoną kiełbasę z cebulą, połowę porcji startego sera.

3. Patelnię posmaruj ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą. Na małym ogniu usmaż omlet.
Gotowy placek posyp resztą sera.

Omlet świetnie komponuje się z dodatkiem ostrego sosu typu Tabasco.