Składniki:
Pierś z kurczaka – około 200g
Chorizo pikantne – 30g
Ser Piórko – 10g*
Parmezan – 10g
Papryka czerwona – ½ dużej sztuki
Cebula czerwona – ½ sztuki
Czosnek – 2 ząbki
Papryka słodka mielona –½ łyżeczki
Papryka wędzona – ½ łyżeczki
Rozmaryn suszony – ½ łyżeczki
Jalapeno suszone(lub chili w płatkach) – ½ łyżeczki
Sól – do smaku
*jeżeli makro Wam pozwala możecie użyć dowolnego sera
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Chorizo pokrój w drobną kostkę, podsmaż razem z papryką pokrojoną w paski i cebulą pokrojoną w piórka. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty/starty czosnek.
2. Pierś natnij głęboko wzdłuż, ale nie przecinaj jej na 2 części. Po rozcięciu możesz ją delikatnie rozbić.
Mięso natrzyj mieszanką soli, wędzonej i słodkiej papryki.
Parmezan i ser piórko zetrzyj, wymieszaj z suszonym jalapeno i rozmarynem, mieszankę podziel na 3 części.
3. Połówkę piersi posyp mieszanką serów, następnie ułóż farsz z warzyw i chorizo, posyp kolejną porcją sera. Przykryj drugą połową piersi.
4. Piecz przez około 20 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia posyp ostatnią porcją sera.
Danie podaj z pozostałym farszem i dowolnym źródłem węglowodanów.