Obiady Health & Fitness Wytrawne

Łosoś w sosie mango z tagliatelle

Kalorie: 728 kcal
Białko: 43 g
Tłuszcze: 22,7 g
Węglowodany: 73,2 g

Składniki na 2 porcje:
Filet z łososia – 300g
Mango – 1 duża sztuka, ~500g
Makaron tagliatelle – 140g
Sos sojowy – 2-3 łyżki
Miód – 30g (lub erytrytol)
Imbir – kawałek ~1,5-2cm
Limonka – sok z połówki
Kolendra – garść
Papryczka chili – według gustu
Sól – według gustu

Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

2. Łososia umyj, osusz, zamarynuj w połowie sosu sojowego i miodu, startym imbirze., drobno posiekanym chili.
Rybę przełóż (od strony skóry) na rozgrzaną patelnię, duś na małym ogniu, podlewając od czasu do czasu marynatą, która została w naczyniu.

3. Mango obierz, przełóż do blendera.
Dodaj resztę sosu sojowego i miodu, sok z limonki, papryczkę chili, kawałek obranego imbiru i kolendrę.
Składniki zmiksuj. W razie potrzeby dopraw erytrytolem i solą.

4. Gotowego łososia (pokrojonego w kostkę lub w całości) ułóż na gorącym makaronie, polej sosem mango.