Obiady Health & Fitness Wytrawne

Kurczak z og贸rkiem

Kalorie: 675 kcal
Bia艂ko: 46,5 g
T艂uszcze: 13 g
W臋glowodany: 88 g

Sk艂adniki:
Pier艣 z kurczaka 鈥 150g
Oliwa – 10g
Og贸rek d艂ugi 鈥 陆 du偶ej sztuki
Cebula bia艂a 鈥 陆 sztuki
Sos sojowy 鈥 2-3 艂y偶ki
Imbir 鈥 kawa艂ek ~1,5-2cm
Papryczka chili – wed艂ug gustu
Skrobia ziemniaczana – 5g
Ry偶 basmati – 100g
Sezam – szczypta

Przygotowanie:
1. Pokr贸j: kurczaka w cienkie paski/drobn膮 kostk臋,
cebul臋 w pi贸rka, papryczk臋 chili w kr膮偶ki.
Sk艂adniki usma偶 na rozgrzanej oliwie.
Ry偶 ugotuj wed艂ug instrukcji na opakowaniu.

2. Po zrumienieniu mi臋sa dodaj starty imbir, 1-2 艂y偶ki sosu sojowego, pokrojonego w grube p贸艂plastry og贸rka.
Sma偶 do momentu, gdy og贸rek pu艣ci wod臋.

3. Gdy og贸rek b臋dzie mi臋kki, ale nadal chrupi膮cy, do dania dodaj skrobi臋 wymieszan膮 w 艂y偶ce sosu sojowego(lub troch臋 wody z odcieku ry偶u). Wymieszaj.

4. Gotowe danie podaj z ry偶em. Posyp szczypt膮 sezamu.