Składniki:
Pierś z kurczaka – 150g
Oliwa – 10g
Ogórek długi – ½ dużej sztuki
Cebula biała – ½ sztuki
Sos sojowy – 2-3 łyżki
Imbir – kawałek ~1,5-2cm
Papryczka chili – według gustu
Skrobia ziemniaczana – 5g
Ryż basmati – 100g
Sezam – szczypta
Przygotowanie:
1. Pokrój: kurczaka w cienkie paski/drobną kostkę,
cebulę w piórka, papryczkę chili w krążki.
Składniki usmaż na rozgrzanej oliwie.
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
2. Po zrumienieniu mięsa dodaj starty imbir, 1-2 łyżki sosu sojowego, pokrojonego w grube półplastry ogórka.
Smaż do momentu, gdy ogórek puści wodę.
3. Gdy ogórek będzie miękki, ale nadal chrupiący, do dania dodaj skrobię wymieszaną w łyżce sosu sojowego(lub trochę wody z odcieku ryżu). Wymieszaj.
4. Gotowe danie podaj z ryżem. Posyp szczyptą sezamu.