Składniki na 3 porcje:
Pierś z kurczaka – 400g
Batat – 1 duży (~300g)
Masło orzechowe – 80g
Oliwa – 15g
Pomidory krojone(puszka) – 400g
Koncentrat pomidorowy – 15g
Papryka zielona – 1 sztuka
Cebula – 1 duża
Marchewka – 1 duża
Cukinia – 1 duża
Czosnek – 3-4 ząbki
Liść laurowy – 1-2 sztuki
Papryczka chili – według gustu
Sól – do smaku
Zamiast piersi możesz użyć mięsa z ud kurczaka, wołowiny lub ciecierzycy.
Przygotowanie:
1. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w piórka, grubo posiekany czosnek i papryczkę chili. Do podsmażonych warzyw dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.
2. Po zrumienieniu mięsa wlej na patelnię masło orzechowe wymieszane w około 100 mililitrach gorącej wody lub bulionu. Dodaj pomidory z puszki, liście laurowe, koncentrat pomidorowy i pozostałe warzywa pokrojone w dowolnej wielkości kawałki. Dopraw solą. Duś do miękkości warzyw.