Składniki na 3 porcje:
Łopatka wołowa – 500g
Pieczywo pełnoziarniste – około 300g
Grzyby leśne świeże/mrożone* – 250g
Oliwa – 20g
Cebula – 1 duża
Marchewka – 1 duża lub 2 małe
Liść laurowy – kilka sztuk
Pieprz świeżo mielony – według gustu
Sól – według gustu
*Używam mrożonych podgrzybków z Lidla.
Przygotowanie:
1. Ugotuj około 2-2,5l wody. Jeżeli lubisz życie na krawędzi, możesz dodać kostkę bulionową. ;);)
2. Mięso pokrój w kostkę, podsmaż do zarumienienia na rozgrzanej oliwie. Pod koniec smażenia dodaj cebulę pokrojoną w piórka.
3. Mięso i cebulę przełóż do garnka z gotującą się wodą.
Zmniejsz ogień na 1/3 mocy, gotuj do miękkości mięsa.
Około 30 minut przed końcem gotowania dodaj liście laurowe, marchewkę pokrojoną w plastry i grzyby.
4. Gdy gulasz będzie niemal gotowy, dodaj pieczywo pokrojone/porwane na małe kawałki – im mniejsze, tym lepiej. Gotuj przez około 10 minut, aż pieczywo się rozpadnie i utworzy gęsty sos. Dopraw pieprzem, w razie potrzeby solą.