Obiady Health & Fitness Wytrawne

Gulasz wo艂owy z grzybami na pe艂noziarnistym chlebie

Kalorie: 562 kcal
Bia艂ko: 49,5 g
T艂uszcze: 16,7 g
W臋glowodany: 56,8 g

Sk艂adniki na 3 porcje:
艁opatka wo艂owa 鈥 500g
Pieczywo pe艂noziarniste – oko艂o 300g
Grzyby le艣ne 艣wie偶e/mro偶one* 鈥 250g
Oliwa 鈥 20g
Cebula – 1 du偶a
Marchewka 鈥 1 du偶a lub 2 ma艂e
Li艣膰 laurowy 鈥 kilka sztuk
Pieprz 艣wie偶o mielony 鈥 wed艂ug gustu
S贸l 鈥 wed艂ug gustu

*U偶ywam mro偶onych podgrzybk贸w z Lidla.

Przygotowanie:
1. Ugotuj oko艂o 2-2,5l wody. Je偶eli lubisz 偶ycie na kraw臋dzi, mo偶esz doda膰 kostk臋 bulionow膮. ;);)

2. Mi臋so pokr贸j w kostk臋, podsma偶 do zarumienienia na rozgrzanej oliwie. Pod koniec sma偶enia dodaj cebul臋 pokrojon膮 w pi贸rka.

3. Mi臋so i cebul臋 prze艂贸偶 do garnka z gotuj膮c膮 si臋 wod膮.
Zmniejsz ogie艅 na 1/3 mocy, gotuj do mi臋kko艣ci mi臋sa.
Oko艂o 30 minut przed ko艅cem gotowania dodaj li艣cie laurowe, marchewk臋 pokrojon膮 w plastry i grzyby.

4. Gdy gulasz b臋dzie niemal gotowy, dodaj pieczywo pokrojone/porwane na ma艂e kawa艂ki – im mniejsze, tym lepiej. Gotuj przez oko艂o 10 minut, a偶 pieczywo si臋 rozpadnie i utworzy g臋sty sos. Dopraw pieprzem, w razie potrzeby sol膮.