Obiady Health & Fitness Wytrawne

Kaszotto z kurczakiem, szpinakiem i burakami

Kalorie: 713 kcal
Bia艂ko: 51,4 g
T艂uszcze: 16,2 g
W臋glowodany: 90,5 g

Sk艂adniki na 2 porcje:
Pier艣 z kurczaka 鈥 300g
Kasza gryczana bia艂a – 200g
Oliwa – 20g
Burak 鈥 1 艣redniej wielko艣ci (~200g)
Cebula bia艂a 鈥 1 sztuka
Jab艂ko(kwa艣nie) – 1 sztuka
Szpinak 艣wie偶y 鈥 200-250g
Sok z cytryny – z 1/2 sztuki
Pieprz – wed艂ug gustu
S贸l -wed艂ug gustu
Kostka bulionowa – opcjonalnie

Przygotowanie:
1. Kasz臋 ugotuj z dodatkiem soli lub kostki bulionowej.

2. Kurczaka pokr贸j w drobn膮 kostk臋, dopraw pieprzem i sol膮, usma偶 na rozgrzanej oliwie.

3. Po wst臋pnym przesma偶eniu kurczaka, dodaj na patelni臋 cebul臋 pokrojon膮 w kostk臋 i buraka pokrojonego w cienkie plastry, a nast臋pnie s艂upki.
Sma偶 przez chwil臋, skrop sokiem z cytryny, du艣 na ma艂ym ogniu.

4. Gdy burak b臋dzie mi臋kki, ale nadal lekko chrupi膮cy,
ca艂y czas mieszaj膮c dodawaj stopniowo szpinak. Sma偶, a偶 ca艂y szpinak lekko zwi臋dnie.

5. Przed ko艅cem sma偶enia dodaj ugotowan膮 kasz臋 i pokrojone w drobn膮 kostk臋 jab艂ko. Dopraw pieprzem i sol膮.